Over ons

Ik ben Mark ter Horst.
Inmiddels al weer heel wat jaren woon ik met mijn partner, Agnes en de kinderen, Merle, Maurits en Noortje op een mooie locatie net buiten het dorp Vriezenveen. Agnes runt dan al sinds 1999 haar manege “Stal Agnes” vanaf deze plek. Ergens in 2009 woonde ik inmiddels al ruim een half jaar met Agnes samen en miste iets in het leven, de hond. Thuis ben ik met honden om mij heen groot geworden. Na het één en ander te overleggen met Agnes en op dat moment de 2 kids, Maurits en Merle, waren we er allemaal van overtuigd dat er een hond moest komen. Die kwam er dan ook niet veel later, Bikkel een blonde Labrador. Mijn ouders hadden altijd Golden Retrievers, maar mijn oog viel altijd al meer op de Labrador Retriever, net wat kleiner, en de kortere vacht sprak mij meer aan. Bikkel was een mooie forse Labrador pup, een echt lekker knuffelbeertje. Bij de eerste keer dat wij gingen kijken waren we al verkocht, dat terwijl wij nog naar meer nesten zouden gaan kijken. Bikkel was met nog een broertje als enige over van het nest, ze waren inmiddels allebei al 10 weken. Het was een gelukje dat er bij Bikkel een stamboom zat, dit was geen must voor ons aangezien wij op dit moment gewoon een leuke huishond zochten, en toen totaal nog niet thuis waren in het “verantwoord” fokken van honden. Bikkel is in de eerste jaren van mijn toen nog op te bouwen kennel, en ook bij de manege een ware mascotte geworden voor beiden, iedereen was weg van hem. Hij heeft een werkelijk fantastisch leven gehad, in 2021 heeft hij ons verlaten op een leeftijd van ruim 12,5 jaar oud. Ik kan dan wel zeggen, zonder hem, was mijn passie voor het fokken en het ras de “Labrador Retriever” wellicht nooit ontstaan.

 

 

Vrienden van ons fokken met Beagles, en dat vond ik razend interessant en leuk. Het leek mij onwijs leuk om bezig te zijn met het houden van honden, en zo nu en dan eens een nestje voort te brengen. Ik zag het al helemaal voor mij, een eigen gefokte roedel Labradors om mij heen, prachtig. Als ik dit echt zou gaan doen, moest het wel op de juiste manier gebeuren. Dus nadat ik mij in het een en ander had verdiept bleek dat er nog aardig wat kwam kijken bij het verantwoord fokken van honden. Ik werd lid van een rasvereniging, een door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland erkende rasvereniging voor Labrador Retrievers. Hier heb ik mensen benaderd die veel weten van het fokken, en heb allerlei informatie tot me genomen. Met deze informatie kon ik verder, en werd ik steeds enthousiaster over het fokken van Labradors. Na flink het een en ander tegen elkaar te hebben afgestreept wist ik het echt, ik wilde gaan starten met het fokken van Labradors met het juiste “papierwerk”. Het begon met het aanvragen van de kennelnaam, wat moest dat nou worden. Je kennel naam is belangrijk en moet zorgvuldig gekozen worden, deze wordt namelijk gedragen op de stambomen van je pups. Wij wonen aan een prachtige weg genaamd: “De prinsenweg”. Dus daaruit hebben wij de naam “Road of Princes” gehaald.

 

 

Onze kennel

 

Sinds juni 2010 voeren wij dus de kennelnaam “Road of Princes”, dit is ook het jaar waarin wij onze eerste teefjes hebben gekocht, en van hieruit zijn begonnen met opbouwen van een roedel. Eerst is in het voorjaar Paris bij ons komen wonen, en later in het jaar onze Blossem. Met deze twee dames hebben wij inmiddels een ware eigen lijn kunnen opbouwen die in mijn beleving het ras goed vertegenwoordigd. Het zijn labradors die graag met de mens zijn, en wat willen doen voor je, de “Will to Please” is goed aanwezig. Ik vind het leuk zo nu en dan ook terug te horen, dat onze labradors het ook gewoon goed doen tijdens de jacht/dummy, speur of detectie en behendigheid trainingen. Samen kunnen genieten van een goede wandeling, maar evenwel ook lekker ontspannen kunnen liggen aan je voeten na deze wandeling. We hebben gezonde en ook goed scorende generaties op tentoonstellingen. Hier ligt mijn passie voor een groot deel : het exterieur, het wedstrijdelement en de competitie op tentoonstellingen. Maar gezondheid en karakter, zijn altijd het allerbelangrijkste, want zonder die twee factoren is een show kampioen niks waard.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kennel registratie Raad van Beheer : Road of Princes

 
 
Wij fokken enkel volgens de regels van de Labrador Kring Nederland, om zo iets positiefs bij te dragen aan de voortplanting van de Labrador Retriever. Op de pagina Onze Honden kunt u meer over de honden van onze kennel lezen. Onze Labradors maken deel uit van het gezin.
 
Als er pups worden geboren brengen zij het eerste deel van de nest periode door in de werpkist op een rustigere plek in huis. Als de oortjes en ogen later open zijn, zullen wij ze laten wennen aan alle huiselijke geluiden, en de eventuele aanwezigheid van kinderen. Zo worden de puppies lekker sociaal. Ook worden ze als ze een aantal weken zijn geprikkeld om op pad te gaan in huis en te kijken wat er allemaal gebeurt in de huiskamer. Als ze de werpkist ontgroeien, verhuizen ze naar de puppyren in de aanbouw van het huis. We zorgen ervoor dat ze elke dag zoveel mogelijk gewone dagelijkse bezigheden meemaken, zodat er elke dag iets nieuws te ontdekken valt voor ze.
Bij goede weersomstandigheden kunnen ze in een bestraat en afgezet stuk op het erf spelen waar ook een huisje op staat. Natuurlijk mogen ze ook vaak met een aantal lekker in de huiskamer de boel op de kop zetten.

 

Studie, Kynologische Kennis

 
Nu ik alweer enige tijd bezig ben met het fokken van Labradors wou ik graag voor mezelf nog meer kennis hebben over honden en alles wat daar bij hoort. Ik wou mij graag verder ontwikkelen op het gebied van de kennis en de anatomie van de hond, en daarom ben ik oktober 2011 begonnen met een cursus over de kynologie van de hond via de Raad van Beheer. Op 22 september 2012 heb ik mijn examen afgelegd, en enige tijd later kwam het goede nieuws dat ik het diploma van deel 1 heb gehaald.

 
 

Kynologische Kennis 1 : Diploma